Experți din mediul de afaceri și mediul academic au discutat la Iași despre cunoașterea concurenței prin Competitive Intelligence, în cadrul unei conferințe naționale organizate de Compania STABRIS

            Iași, 20 mai 2025 – Compania STABRIS a organizat, în data de 20 mai, Conferința Națională „Cunoașterea mediului concurențial prin Competitive Intelligence”, ce a reunit experți din mediul de afaceri și cel academic cu experiență în analiză concurențială, dezvoltarea afacerilor și implementarea instrumentelor de Competitive Intelligence.

Evenimentul, desfășurat în cadrul Camerei de Comerț și Industrie Iași, a creat un spațiu de discuție în care au fost prezentate beneficiile acestor instrumente și au fost analizate căile de implementare ale Competitive Intelligence în afacerile locale și regionale, în scopul consolidării poziției acestora în piață. A fost discutată, de asemenea, importanța strategică a acestor demersuri și corelarea acestora cu dezvoltarea afacerilor.

Conferința a fost organizată în parteneriat cu Consorțiul Intelligence Center of Excellence (ICoE) România, Camera de Comerț și Industrie Iași și Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor Iași (FEAA).

Evenimentul a beneficiat și de un cuvânt de deschidere din partea domnului Paul Butnariu, Președinte al Camerei de Comerț și Industrie Iași.

Prezentăm o parte dintre perspectivele împărtășite de către experții invitați:

Ec. dr. Cristian Obreja, manager STABRIS și BHR Consulting Iași, membru al board-ului ICoE România: ”Competitive Intelligence (CI) joacă un rol esențial pentru creșterea și susținerea afacerilor  într-un mediu de piață dinamic și extrem de competitiv. Prin furnizarea de perspective valoroase și oportune despre concurenți, piață și tehnologii emergente, CI permite companiilor să anticipeze schimbări, să optimizeze strategii și să inoveze proactiv.”  

Dr. Emil Hedeșiu, Chairperson ICoE Romania, asociat al HERALD INSIGHTS București: ”În epoca Inteligenței Artificiale, Competitive Inteligence continuă să ofere avantaje competitive firmelor și instituțiilor guvernamentale, integrându-le într-un proces ciclic de anticipare, adaptare și acțiune, pe un fundament al eticii în afaceri și al integrității profesionale, totul pentru dezvoltarea și continuitatea activității organizației la nivel de top.”

Prof. dr. Ștefan Andrei Neștian, Director al Departamentului Management, Marketing și Administrarea Afacerilor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul U.A.I.C. Iași: ”Tehnologia a transformat Competitive Intelligence într-un proces mai rapid, mai precis și mai bine focalizat strategic, capabil să ofere companiilor un avantaj competitiv considerabil. În acest context, analiștii CI trebuie să aibă aptitudinile tehnice, analitice și soft care sunt esențiale pentru îndeplinirea sarcinilor specifice.”

Tiberiu Andrioaiei, manager New Europe Consulting, București: ”Capacitatea de a înțelege corect mizele, precum și abilitatea de a negocia eficient, sunt condiții fundamentale pentru a proteja adecvat valorile expuse atunci când o companie se dezvoltă pe o piață externă. În societate sau în afaceri, putem prevedea cum vor reacționa alții la planul nostru pentru ei și cum vor încerca să ne abordeze. Empatia, tactul, înțelegerea, subtilitatea, reacțiile pozitive, sunt resurse necesare pentru un „executive” multicultural.”

Lasă un răspuns